Референдум про Brexit пройде без екзіт-полів, буде альтернативне опитування

Четвер, 23 червня 2016, 14:33

У Великій Британії після закриття дільниць, де сьогодні голосують на референдумі щодо членства в ЄС, не будуть проводити і оголошувати результати екзит-полів.

Про це повідомляє The Independent.

Екзит-поли на загальних виборах зазвичай проводять BBC, ITV і Sky News, опитуючи людей, які виходять із виборчої дільниці після голосування. Вони порівнюють їхні відповіді з результатами опитувань на одних і тих же дільницях на попередніх виборах. Зміни можуть бути спроектовані для створення національної картини

Однак, сьогодні після закриття дільниць, опівночі за Києвом, результати екзит-полу опубліковані не будуть, тому що телевізійники не можуть бути впевненими у їхній точності.

Останній референдум у Британії відбувся 41 рік тому і ніякого екзит-полу тоді не проводилося, а отже немає критеріїв, що дозволяють оцінити, як люди проголосували цього разу.

Однак після голосування все ж будуть оголошені дані альтернативних опитувань.

Сайт YouGov опублікує результати опитування групи людей, яких вони вже опитували раніше, і яких опитають вже після того, як ті проголосували.

YouGov вже публікував подібні дані у 2014 році після референдуму у Шотландії, і прогноз був у межах одного процентного пункту від реального результату(сайт передбачив 54% людей, які проголосували "Ні" на референдумі, порівняно з підсумковим результатом у 55%).

Інша соціологічна компанія ТNS опублікує аналогічну роботу опівночі, але її група опитаних складається всього з 200 осіб.

Офіційні результати голосування на референдумі, як очікується, почнуться з’являтися у п’ятницю о 00:30 за Києвом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.