Литва продовжила строк переміщення в країну українців з литовським корінням

Середа, 29 червня 2016, 18:33

Уряд Литви в середу вирішив, що особи литовського походження, які проживають в Криму і Україні, можуть просити про переміщення в Литву до кінця року.

Про це повідомляє портал Delfi.

Міністерство закордонних справ Литви запропонувало до кінця 2016 року продовжити заповнення списку осіб литовського походження і членів їх сімей, що підлягають переміщенню в Литву.

До цього часу було встановлено, що уточнення і заповнення списку буде проводитися до грудня 2015-го, однак МЗС зазначає, що "ситуація з безпекою в Криму і в Севастополі, Донецькій і Луганській областях України з 1 січня 2016 року  не покращилася".

До кінця минулого року в посольство Литви надійшло понад 160 таких прохань, в цьому році - ще 2. В Литву з спустошених війною районів України вже переселилися близько 120 осіб, переміщення ще кількох десятків зараз організується.

"За нашими даними, в цьому році у нас є ще додатково дві людини, які хотіли б повернутися в Литву, але, маючи на увазі, що таких може бути більше, уряд вирішив створити умови, якщо з'являться охочі, щоб і інші особи з литовським корінням могли повернутися в Литву", - сказав віце-міністр закордонних справ Неріс Германас.

Всього в Україні проживає близько 10 тис. таких осіб, а офіційно зареєстрованих громадян Литви – приблизно 1,5 тис.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: