У Чехії суд дозволив усиновлення дітей одностатевими парами

Четвер, 30 червня 2016, 09:28

Конституційний суд Чехії скасував один із пунктів закону, що перешкоджав усиновленню дітей окремими категоріями громадян, насамперед, особами гомосексуальної орієнтації, які перебувають у зареєстрованому партнерстві.

Про це повідомляє Радио Прага.

Досі, згідно з чеським законодавством, усиновлення могло здійснюватися фізичною особою, яка не перебуває у шлюбі чи в партнерських стосунках. Але при вступі у зареєстроване партнерство людина вже не могла усиновити дитину.

Подібна ситуація негативно позначалася, головним чином, на гомосексуальних парах, які перебувають у зареєстрованому партнерстві.

"Ситуація така, що якщо, наприклад, гомосексуальні партнери фактично живуть разом, закон не забороняє одному з них усиновити дитину. Якщо ж їх ситуація юридично зміниться, і вони вступлять у зареєстроване партнерство, то жоден з партнерів вже не зможе здійснити усиновлення" пояснив суддя Войтех Шимичек.

Суд визнав дану ситуацію дискримінуючою. При цьому нове рішення стосується лише усиновлення в індивідуальному порядку і не регулює випадки, коли особа, що перебуває в зареєстрованому партнерстві, бажає усиновити дитину свого партнера.

"Конституційний суд при цьому далі констатував, що, згідно з Цивільним кодексом, пріоритет в усиновленні залишається за подружжям",- сказав суддя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.