Міністр оборони Польщі: Росія теж відповідальна за Волинський злочин

Вівторок, 12 липня 2016, 16:51

Міністр оброни Польщі Антоні Мацеревич вважає, що на Росії теж лежить частка відповідальності за "Волинський злочин" українців 1943-1944 рр.

Про це він заявив в ефірі Польського телебачення 11 липня.

Відповідаючи на питання журналіста про те, яка є нині роль російської пропаганди у висвітленні подій на Волині 1943-1944 рр., Мацеревич відзначив, що роздмухування трагедії у російський пропаганді є очевидним.

Проте, за словами Мацеревича, це не має заважати розгледіти роль самої Росії у нагнітанні міжетнічного конфлікту, який нині в Польщі прагнуть офіційно визнати геноцидом.

"Це є очевидним (роздмухування негативної ролі українців у Волинської трагедії російською пропагандою)… Проте це не має заважати нам розгледіти… що справжнім ворогом, тим, хто використав частину націоналістичних сил українців для того страшного злочину, геноциду, є Росія. Там знаходиться джерело цього страшного злочину", – відзначив Мацеревич.

Як відомо, у Польщі події на Волині 1943-1944 років, коли бійці УПА вдалися до організованого масового вбивства поляків називають "Волинським злочином" і прагнуть визнати геноцидом, в той час як в Україні ці події називають "Волинської трагедією". 

Президент Польщі Анджей Дуда 11 липня під час вшанування 73-ї річниці трагедії у Польщі закликав говорити "історичну правду" щодо подій на Волині у 1943-1944 роках і висловив сподівання, що українці і поляки зможуть примиритися щодо цього питання.

Нагадаємо, 7 липня верхня палата польського парламенту ухвалила постанову щодо Волинської трагедії.

У своїй резолюції сенатори закликають польський Сейм встановити 11 липня Національним днем пам’яті жертв "геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої".

Раніше повідомлялося, що Петро Порошенко поклав квіти до пам'ятника жертвам волинської трагедії, ставши на коліно перед ним.

Досі жоден з українських високопосадовців, що був з візитом у Варшаві, не відвідував Волинський сквер, де розташований пам’ятник.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.