Іспанія розірве контракт з Росією на запуск супутника

Середа, 20 липня 2016, 20:31

Іспанська компанія Hisdesat розриває домовленості з російським "Космотрансом" щодо запуску першого іспанського супутника Paz ("Світ").

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Причиною, що спонукає компанію розірвати контракт, який був підписаний ще в 2013 році, стали зволікання з його виконанням російською стороною, повідомив представник Міністерства оборони Іспанії.

За його словами, "іспанськтй апарат був готовий до запуску вже в кінці 2013 року і з тих пір порошиться в ангарі". Запуск весь час відкладався: востаннє супутник повинен був почати політ в грудні 2015 року.

"Російські партнери кожного разу висували якісь бюрократичні причини невиконання строків, хоча спочатку запуск повинен був відбутися ще в 2014 році", - сказав співробітник Міноборони Іспанії.

Як зазначив співрозмовник видання, "справжньою причиною зволікань став російсько-український конфлікт". Справа в тому, що для запуску повинна була бути використана українська ракета-носій "Дніпро", що стало неможливим після заборони, накладеної російською стороною на співпрацю з Україною у галузі ракетобудування у квітні 2015 року.

Запуск супутника повинен був обійтися Іспанії в 18 мільйонів євро, 15 з них вже виплачені Росії, і зараз йде мова про повернення цих грошей.

Швидше за все, замовлення піде до американської приватної компанії Space X, що використовує ракети Falcon, хоча це і обійдеться трохи дорожче.

За словами співробітника іспанського оборонного відомства, претензії до Росії у зв'язку з невиконанням термінів запуску "не пов'язані з якимись міжнародними амбіціями Іспанії і не мають політичного підтексту".

Справа в тому, що космічна технологія швидко застаріває. Перший іспанський супутник Paz, будівництво якого обійшлося в 160 мільйонів євро, розрахований всього на 7 років роботи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: