Глава Мінфіну ФРН завадив планам Юнкера оштрафувати Іспанію і Португалію – ЗМІ

Четвер, 28 липня 2016, 15:27

Міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле виступив проти санкцій щодо Іспанії і Португалії через дефіцит бюджету і схилив на свій бік більшу частину єврокомісарів.

Про це повідомляє Politico з посиланням на джерела в ЄК.

Зазначається, що протягом останніх тижнів і днів Шойбле, який відомий підтримкою жорсткої економії і критикою надлишків дефіциту бюджетів, використовував особисті контакти і зустрічі для того щоб змінити думку єврокомісарів щодо можливих санкцій.

У середу, коли колегія єврокомісарів приймала рішення по Іспанії та Португалії, виявилося, що дії Шойбле принесли результат.

"Лише деякі наважилися піти проти цієї позиції" - сказав один з чиновників ЄС.

Два віце-президенти, Валдіс Домбровскіс і Юркі Катайнен, німецький комісар Гюнтер Еттінгер та його шведська колега Сесілія Мальмстрьомм були серед тих, хто підтримував штрафи. Віце-президент Франс Тіммерманс, комісар П'єр Московічі та комісари з Португалії і Іспанії, Карлос Moедас і Аріас Каньете виступали проти санкцій.

За санкції виступав і глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

"Ми не повинні бути більшими католиками ніж Папа", сказав Юнкер на засіданні у середу, маючи на увазі Шойбле.

Як відомо, у середу Єврокомісія рекомендувала не штрафувати Іспанію і Португалію через невдачу у спробі вжити ефективних заходів для виправлення ситуації з бюджетним дефіцитом.

В той же час міністри фінансів ЄС все ще можуть внести поправки або відхилити рекомендацію Єврокомісії.

Дефіцит бюджетів обох держав був вищий за 3% від ВВП протягом двох останніх років і країнам не вдалося виправити ситуацію в визначений строк.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.