ЄС не відмовиться від політики розширення через Brexit – Меркель

Вівторок, 5 липня 2016, 08:35

Результат референдуму щодо виходу Британії з ЄС не змінить курсу Євросоюзу на розширення.

Як повідомляє Deutsche Welle, про це заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Таким чином, за її словами, країни Західних Балкан, як і раніше, залишаються кандидатами на вступ до ЄС.

"Після рішення Великої Британії нічого не змінилося", – відзначила голова німецького уряду.

Така заява має розвіяти побоювання країн Балкан, які зібралися 4 липня на саміт західнобалканських держав у Парижі.

За словами Меркель, наразі "навпаки, мова йде про умови, які вони повинні виконати, щоб досягти прогресу у процесі вступу". У цьому контексті, наголосила Меркель, "кожна з цих країн досягла різного рівня". Насамперед вона мала на увазі Сербію, Албанію, Косово та Македонію.

Про незмінність курсу на розширення ЄС за рахунок західно-балканських країн попри Brexit під час заходу заявили також прем'єр-міністр Франції Франсуа Олланд і голова уряду Хорватії Тихомир Орешкович.

Видання відзначає, що на 3-й західно-балканський саміт прибули делегації шести країн Євросоюзу – Німеччини, Франції, Італії, Австрії, Хорватії, Словенії, і шести балканських країн - Албанії, Косово, Македонії, Чорногорії, Сербії, Боснії і Герцеговини. Голова європейської дипломатії Федеріка Могеріні також бере участь у зібранні.

Саміт є майданчиком для обговорення перспективи зближення ЄС та країн Південно-Східної Європи. Очікується, що найближчим часом буде оприлюднене рішення Єврокомісії щодо рекомендації почати переговори про приєднання до ЄС Боснії і Герцеговини.

Раніше голова Європарламенту Мартін Шульц заявив, що Європейську комісію слід переформатувати задля створення на її базі "справжнього європейського уряду".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.