У разі референдуму 78% українців підтримали б членство в НАТО - опитування

Середа, 6 липня 2016, 13:05

У разі гіпотетичного референдуму щодо членства України в НАТО майже 78% українців підтримали б вступ до Альянсу.

Такими є дані опитування, проведеного в травні Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та соціологічною службою Центру Разумкова.

Серед тих, хто задекларував готовність взяти участь у гіпотетичному референдумі у травні 2016-го 77,7% опитаних підтримали б вступ до НАТО, 17,4% - були б проти, решта – не визначилися. Опитування показало зростання кількості прибічників вступу до НАТО в останні роки – в 2012 році лише 26,2 % проголосували б за вступ до альянсу.

Разом з тим в порівнянні з минулим роком зменшилася кількість тих, хто взагалі прийшов би на референдум – таких у травні було 58,2% (63,6% - у 2015-му). Якби ж підрахунок проводився від загальної кількості виборців, а не лише тих, хто висловив готовність голосувати, то вступ до НАТО підтримали б майже 48% українців.

Крім того, станом на травень цього року 43% українців вважають членство в НАТО основною  гарантією національної безпеки. Ще 25% вважають, що безпеку гарантує позаблоковий статус України.

В плані регіонів найбільшою є підтримка вступу до НАТО у західних областях, де 78% опитаних вважають альянс найкращим гарантом безпеки, далі йде центр – 46%. На півдні переважають прихильники позаблокового статусу 44%.

Опитування проводилося  з 11 по 16 травня 2016 року. Було опитано  2016 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком АР Крим і окупованих територій Донецької та Луганської областей. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.