У Британії оприлюднили доповідь про вторгнення в Ірак із критикою Тоні Блера

Середа, 6 липня 2016, 14:39

У Британії сьогодні оприлюднили доповідь незалежної комісії з розслідування причин і обставин введення британських військ до Іраку у 2003 році із нищівною критикою дій тодішнього прем’єра Тоні Блера.

Про це повідомляє The Guardian.

Сер Джон Чілкот, голова комісії, яка протягом семи років вивчала обставини подій, заявив, що рішення Великої Британії напасти і окупувати суверенну держава вперше після Другої світової війни було рішенням "особливої тяжкості".

Він назвав тодішнього президента Іраку Саддам Хусейн"безсумнівно жорстоким диктатором", який репресував власний народ і напав на своїх сусідів.

Але Чілкот розкритикував рішення Блера приєднатися до вторгнення США. "Ми прийшли до висновку, що Великобританія прийняла рішення приєднатися до вторгнення в Ірак до того, як всі мирні можливості роззброєння були вичерпані. Військова операція в той момент не була останнім засобом", - сказав він.

У доповіді також  критикується спосіб, який Блер вибрав, щоб почати війну. У документі йдеться, що горезвісне досьє, представлене у вересні 2002 року Блером в Палаті громад, не підтвердило його твердження, що Ірак має зростаючу програму хімічної і біологічної зброї.

Тодішній уряд також не зумів передбачити катастрофічні наслідки війни, говориться в доповіді. Йдеться про загибель "не менше 150 000 іракців – і, ймовірно, багатьох інших – більшість з них - мирні жителі", і "більше мільйона переміщених осіб".

Британські війська вийшли з Іраку у 2009 році, за шість років загинули 179 британських військовослужбовців.

Тоні Блер після оголошення доповіді виступив із заявою і сказав, що готовий взяти на себе відповідальність за помилки, пов'язані з вторгненням в Ірак.

"Це серйозні критичні зауваження, і вони вимагають серйозних відповідей. Я докладно відповім на них пізніше. Я несу повну відповідальність за будь-які помилки без винятку або виправдання. В той же час я хочу сказати, що краще було прибрати Саддама Хусейна і я не вважаю, що це є причиною тероризму, який сьогодні ми бачимо, як на Близькому Сході, так і в інших регіонах", - йдеться у його заяві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: