Норвегія може заблокувати повернення Британії до Європейської асоціації вільної торгівлі

Середа, 10 серпня 2016, 12:09

Норвегія може блокувати будь-які спроби Великої Британії приєднатися до Європейської асоціації вільної торгівлі (EFTA) – групи країн, які мають доступ до єдиного європейського ринку, не будучи частиною ЄС.

Про це повідомляє The Guardian.

Члени норвезького уряду в найближчі кілька тижнів проведуть переговори з Девідом Девісом, міністром, який опікується питанням виходу Британії з ЄС.

Норвегія не є членом ЄС, але має доступ до єдиного ринку через членство в Європейській економічній зоні, що об'єднує всіх членів ЄС і три з чотирьох членів EFTA: Норвегію, Ісландію і Ліхтенштейн, але без Швейцарії.

Міністр з європейських справ Норвегії Елізабет Вік Аспакер заявила, що в її країні все частіше обговорюють можливість приєднання Британії до EFTA.

"Не впевнена, що буде хорошою ідеєю дозволити великій країні членство в цій організації. Це призведе до зміни балансу, що не завжди в інтересах Норвегії", - сказала вона.

Вона також підтвердила, що Британія може стати членом організації лише за одностайної згоди всіх країн, тим самим забезпечуючи Норвегії право вето. 

Прихильники виходу Британії з ЄС припускають,  що членство в EFTA було б одним із способів зберегти доступ до єдиного ринку після виходу з Євросоюзу.

Британія вже була членом організації, але потім вийшла з неї після вступу до ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.