Порошенко обговорив з Меркель та Олландом ситуацію в Криму

Вівторок, 16 серпня 2016, 19:55

Президент Петро Порошенко провів телефонну розмову з gрезидентом Франції Франсуа Олландом та канцлером Німеччини Ангелою Меркель щодо недавнього загострення ситуації в Криму.

Про це повідомляє сайт глави держави.

"Глава Української держави висловив глибоку стурбованість у зв’язку з нещодавньою провокацією Російської Федерації у тимчасово окупованій нею українській Автономній Республіці Крим, що призвело до різкого загострення безпекової ситуації", - йдеться у повідомленні.

За словами Порошенка, звинувачення України з боку Кремля у начебто здійсненні диверсійної діяльності на півострові покликані, серед іншого, дискредитувати Україну в очах міжнародних партнерів.

За інформацією прес-служби президента, Меркель та Олланд наголосили: невизнання тимчасової окупації Криму є їхньою незмінною позицією, яку вони не піддають жодним сумнівам.

"Лідери Німеччини та Франції пообіцяли всебічно сприяти деескалації ситуації та висловили готовність разом працювати над її вирішенням", - йдеться у повідомленні.

Співрозмовники також підтвердили прихильність до спільних зусиль для врегулювання ситуації на Донбасі та у тимчасово окупованому Криму виключно політико-дипломатичними засобами і наголосили на необхідності продовження послідовної взаємодії у Нормандському форматі.

Як відомо, 7 серпня на адмінкордоні між Кримом і Херсонською областю було припинено пропуск громадян.

Федеральна служба безпеки Росії звинуватила Міністерство оборони України в підготовці терактів в анексованому Криму.

Український Генштаб назвав ці заяви провокацією, а президент Петро Порошенко вважає їх фантазіями Росії.

За твердженням ФСБ РФ, "одним із організаторів відвернених терактів є Панов Євгеній Олександрович, 1977 року народження, житель Запорізької області, співробітник ГУР МО України". Пізніше було назване ім'я ще одного затриманого - Андрія Захтія.

Брат Євгена - Ігор Котелянець - вважає, що українця викрали в Запорізькій області й вивезли до Криму.

За попередніми даними Головного управління розвідки Міністерства оброни України, Панов сам приїхав до Криму, де його затримали.

Радник глави МВС Антон Геращенко раніше заявив, що Андрій Захтій, якого Росія видає за українського диверсанта, – це антиукраїнськи налаштований і двічі судимий рецидивіст на прізвисько "Зая".

11 серпня російський телеканал оприлюднив відео допиту українця Євгена Панова, якого російські спецслужби підозрюють в організації диверсії в Криму. На змонтованому зі шматків відео Панов дає зізнавальні свідчення.

Київський райсуд Сімферополя на закритому засіданні обрав для Євгена Панова запобіжний захід у вигляді утримання під вартою протягом двох місяців.

12 серпня російські ЗМІ показали відео допиту Захтія та ще двох чоловіків.

Київський райсуд Сімферополя на закритому засіданні в суботу взяв під варту Захтія майже на 2 місяці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.