Папа Римський створив комісію щодо можливості надання жінкам сану диякона

Вівторок, 2 серпня 2016, 16:19

Папа Римський Франциск створив спеціальну комісію, що має вивчити, чи мають жінки отримати дозвіл на набуття сану диякона у католицькій церкві.

Про це повідомляє ВВС.

До комісії входить семеро чоловіків та шість жінок. Вони, зокрема, мають дослідити історичну роль жінки у ранні роки становлення католицької церкви.

Сан диякона є першим ступенем святого таїнства священства із трьох можливих у католиків (разом із пресвітером і єпископом).

Прибічники ініціативи наполягають, що жінки майже не представлені у католицькій церкві, і можливість возведення їх у сан диякона дасть жінкам більшу роль у прийнятті рішень у межах церкви.

Уперше папа заявив, що хоче скликати комісію щодо цього питання у травні цього року. Водночас у Ватикані наголосили, що папа поки що не розглядає можливість возвеведення жінок у сан пресвітерів.

Наразі усі католицькі пресвітери і диякони - чоловіки. Пресвітери мають дотримуватися целібату, тоді як дияконам дозволено одружуватися. Диякони можуть відслужити панахиду чи похорон, проте не можуть відслужити месу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.