В Естонії пройдуть вибори президента

Понеділок, 29 серпня 2016, 08:50

У понеділок, 29 серпня, о 13 годині за місцевим часом в Естонії розпочнеться перший тур виборів президента країни.

Про це повідомляє Postimees.

В Естонії президента обирає парламент Рійґікоґу (Riigikogu). Для того, щоб стати президентом, кандидату потрібно набрати 68 голосів, тобто дві третини голосів від загальної кількості депутатів парламенту.

Виборча комісія країни зареєструвала в якості кандидатів у президенти в першому турі виборів Майліс Репс, Аллара Йикса і Ейки Нестора.

"Всі три кандидати є громадянами Естонії за народженням, вони підтвердили свою згоду балотуватися на посаду президента і в них виконано вимогу мати підтримку щонайменше 21 члена парламенту", – повідомив голова виборчої комісії Естонії Мееліс Ерік.

Репса висунули 27 членів Рійгікогу, Йикса 21 і Нестора 43 депутати парламенту.

За процедурою у тому випадку, якщо жоден з кандидатів не отримає необхідних 68 голосів у першому турі виборів, то у вівторок, 30 серпня о 12 годині буде проведено другий тур голосування, на який всі кандидати будуть реєструватися заново вранці того ж дня, з 8 до 10 години ранку. Передбачається, що Ейки Нестора в другом турі замінить Сійм Каллас.

Якщо президент не буде обраний і в другому турі, то в той же день – у вівторок, о 16 годині відбудеться третій тур виборів, в якому візьмуть участь два кандидати, що набрали в другому турі найбільше голосів.

У разі, коли і третій тур так не принесе результату, спікер парламенту скличе Колегію виборщиків, яка складається з 101 депутата Рійгікогу і 234 представників місцевих рад самоврядування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.