ЄСПЛ розпочав розгляд позову проти України у справі MH17

Субота, 6 серпня 2016, 17:35

Європейський суд з прав людини розпочав розгляд справи "Іоппа та інші проти України" щодо катастрофи малазійського "Боїнга" над Донбасом у липні 2014 року.

Справу було комуніковано українському уряду ще 5 липня, однак повідомлення про це на сайті суду було оприлюднене 5 серпня.

Заявниками у справі виступають родичі загиблих у катастрофі MH17 пасажирів. Це Єлена Іоппа, яка втратила у катастрофі дочку, Тім Лушет, що втратив матір, Кріс Кенке і Деніз Кенке, чий батько загинув у катастрофі.

"Заявники стверджують, що українська влада не змогла забезпечити захист їх родичам, оскільки не закрила повітряний простір над зоною триваючого збройного конфлікту, над якою пролягав маршрут збитого MH17" - йдеться у скарзі.

При цьому заявники наполягають, що простір було не закрито умисно, і українська влада усвідомлювала небезпеку польотів над зоною конфлікту, однак не вжила заходів для закриття повітряного простору, і це призвело до загибелі їхніх родичів.

ЄСПЛ поставив перед урядом України та заявниками питання: які внутрішні засоби правового захисту були у заявників в Україні, і чи були ці засоби вичерпані перед зверненням до Страсбурга.

Усіх заявників представляє один адвокат – Ельмар Гіємулла з Берліна.

Рейс MH17, що летів з Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий на сході України з території, контрольованої проросійськими бойовиками, 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 людей, всі вони загинули.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: