Суд у справі "скіфського золота" відбудеться у Амстердамі 5 жовтня

Понеділок, 12 вересня 2016, 19:46

Судове засідання за позовом України до Музею Алларда Пірсона щодо повернення так званого скіфського золота заплановане на 5 жовтня.

Про це з посиланням на інформацію міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"… 5 жовтня 2016 року в окружному суді міста Амстердам має відбутися судове засідання у справі за позовом держави Україна до Музею Аллард Пірсон щодо повернення т. з. скіфського золота до України", – повідомили у міністерстві.

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб на виконання доручення першого віце-прем'єра Степана Кубіва, спільно з Мінкультури та міністерством закордонних справ, проводить роботу із залучення міжнародних організацій та експертних консалтингових компаній для повернення культурної спадщини, втраченої через анексію АР Крим Російською Федерацією.

Раніше повідомлялося, що рішення окружного суду Амстердама у справі про повернення артефактів з кримських музеїв в Україну очікується не раніше другого кварталу 2016 року.

Нагадаємо, в лютому 2014 колекція скіфського золота була вивезена в Амстердам для участі у виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря", яка проходила в Музеї Пірсона.

Виставка складається з колекцій п'яти музеїв, один з яких знаходиться в Києві, а чотири - в Криму. Серед 500 експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, коштовне каміння і мечі стародавніх греків і скіфів.

Українська сторона вважає, що золото скіфів з чотирьох кримських музеїв має повернутися в Україну. Росія наполягає на його поверненні до Криму, який вона анексувала в березні 2014 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.