Юнкер обіцяє Болгарії допомогу для зміцнення кордону з Туреччиною

Вівторок, 13 вересня 2016, 09:52

Європейська комісія обіцяє Болгарії надати значну фінансову допомогу для зміцнення кордону з Туреччиною і стримання потоку мігрантів.

Про це йдеться у листі президента Єврокомісії Жан-Клод Юнкера до болгарського прем’єра Бойко Борисова, повідомляє EurActiv.

Лист, датований від 12 вересня, був надісланий напередодні саміту в Братиславі, де Борисов, як очікується, буде говорити про ймовірність реалізації найгіршого сценарію – краху домовленостей між ЄС і Туреччиною та масовий наплив мігрантів через болгарський кордон.

Як йдеться у листі, Юнкер уже попросив відповідні посадові особи від Комісії здійснити візит у Болгарію в найближчі дні для обговорення потреб країни.

"Безпека зовнішніх кордонів ЄС є важливою для мене. Ви можете розраховувати на підтримку Єврокомісії у зміцненні безпеки в державах-членах, які виступають зовнішніми кордонами ЄС, таких як Болгарія", - написав він.

"Завдяки реалізації угоди між ЄС та Туреччиною від 18 березня 2016 року вдалося скоротити потоки мігрантів з Туреччини, але ситуація залишається крихкою. Важливо, щоб в цей період не з'являлися нові маршрути", - написав Юнкер.

Схоже на те, що цей лист є випередженням спроб Вишеградської четвірки розпочати "план Б", згідно з яким Польща, Чехія, Словаччина та Угорщина будуть дбати про зміцнення кордону Македонії і Болгарії, у разі розвалу домовленостей між ЄС та Туреччиною.

Вишеградська четвірка та Австрія вже надають значну підтримку Македонії, яка охороняє свої кордони з Грецією.

Юнкер, у свою чергу, не хоче втратити Борисова в якості союзника, оскільки не так давно Борисов став на бік голови Комісії в тому, щоб східноєвропейські країни, які протистоять новим квотам щодо мігрантів, проявляли більше солідарності з ЄС.

Нагадаємо, голова Європейської Ради Дональд Туск під час саміту ЄС, який відбудеться 16 вересня у Братиславі, закличе лідерів країн ухвалити рішення про посилення заходів безпеки на кордоні Болгарії і Туреччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.