Кабмін схвалив і направив до Ради законопроект про спецконфіскацію

Середа, 14 вересня 2016, 13:02

Кабінет міністрів України затвердив і направив до Верховної ради законопроект про спецконфіскацію, що дозволяє в досудовому порядку заарештовувати кошти та інші активи, отримані злочинним шляхом.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду в середу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Український уряд вносить до Верховної ради України проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення вилучення до бюджету необґрунтовано отриманих активів", - сказав міністр юстиції Павло Петренко на засідання.

Він зазначив, що 2014 року уряд заарештував $1,5 млрд, що пов'язані з корупцією режиму екс-президента України Віктора Януковича.

За словами міністра, незважаючи на заклики уряду, парламент не міг ухвалити рішення про спецконфіскацію цих коштів на користь держбюджету.

Він відзначив, що законопроект було розроблено за участю народних депутатів, також він отримав схвалення експертів Єврокомісії.

Як повідомлялося, 6 липня представництво ЄС в Україні поширило заяву про те, що у Верховній раді мала місце спроба змінити ключовий "безвізовий" закон про спецконфіскацію.

Так, проект №4811, що не відповідає стандартам ЄС, був схвалений комітетом, але згодом – відкликаний. 

Експертна спільнота раніше також розкритикувала даний законопроект, назвавши його клоном раніше відхиленого правоохоронним комітетом проекту №4057.

Згодом стало відомо, що у Раді зареєстрували новий законопроект №4890 на цю ж тему.

На думку експертів, цей закон містить ризики порушення прав людини і конфіскації майна людей, які при цьому не зможуть себе захистити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.