Рішення щодо "Укртрансгазу" суперечить погодженим з ЄС реформам – Абромавичус

П'ятниця, 16 вересня 2016, 16:29

Рішення Міністерства економічного розвитку і торгівлі про зміну статуту НАК "Нафтогаз" і передачі його "дочки" - ПАТ "Укртрансгаз" - в управління МЕРТ суперечить реформам, узгодженим з європейськими партнерами.

Про це заявив колишній міністр економіки України Айварас Абромавичус у коментарі корреспонденту "Європейської правди".

"Поки робити однозначні висновки рано, але з того що видно, то дії МЕРТ по відношенню до Нафтогазу суперечать логіці реформ, які проводилися міністерством під моїм керівництвом. Реформ, які були узгоджені з нашими європейськими партнерами", - сказав Абромавічус.

Екс-міністр нагадав, що дії МЕРТ вже викликали занепокоєння Європейського банку реконструкції та розвитку.

"Тепер важливо, щоб остаточне рішення з питання "Укртрансгазу" було обговорено українським урядом з ЄС і було позитивно сприйнято в Європі", - додав він.

Як повідомлялося, МЕРТ, не повідомивши керівництво НАК "Нафтогаз України" своїм наказом від 7 вересня оновив статут "Нафтогазу", перебравши на себе функції з управління "Укртрансгазом", тоді як раніше це входило в компетенцію правління "Нафтогазу".

За інформацією прес-служби НАК, така зміна статуту поставила під загрозу укладення "Нафтогазом" кредитної угоди з залученням Світового банку (СБ) на суму 500 млн дол і є порушенням умов за кредитною угодою з ЄБРР і потенційним дефолтом по заборгованості, гарантованої державою.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом по території країни.

МЕРТ належить 100% акцій НАК "Нафтогаз України".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.