Вибори у Берліні: партії Меркель загрожує ще одна поразка

Неділя, 18 вересня 2016, 10:44

У неділю, 18 вересня, у Берліні проходять вибори у місцевий парламент та збори представників міських районів.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Згідно з опитуваннями, понад 20% мешканців Берліна підтримують Соціал-демократичну партію Німеччини (СДПН).

За нею з невеликим відривом слідують Християнсько-демократичний союз Ангели Меркель - 19 відсотків, Зелені - 16 відсотків, а також Ліві - 15 відсотків.

Створена у 2013 році правопопулістська партія "Альтернатива для Німеччини" (AfD), за прогнозами, має також 15 відсотків підтримки виборців. Серед різних груп столичних мешканців, на які спирається AfD, - німці-переселенці з колишнього СРСР.

СДПН наразі перебуває коаліції з партією Меркель, але нинішній бургомістр соціал-демократ Міхаель Мюллер уже заявив, що у разі перемоги створить коаліцію з Зеленими.

Однак, як свідчать опитування, такий варіант є малоймовірним, оскільки обом партіям може не вистачити для цього місць в парламенті. Але оскільки провідні партії за будь-яких умов виступають проти співробітництва з АдН, не виключено створення коаліції за участю СДПН, Зелених та Лівої партії.

Якщо ХДС виключать з коаліції, це буде ще один серйозний удар по партії Меркель за рік до парламентських виборів у Німеччині. 

Як повідомлялося, два тижні тому AfD дебютувала на виборах у федеральній землі Мекленбург - Передня Померанія, де здобула понад 20 % голосів виборців.

У той же час решта партій, що вже багато років були представлені в місцевому Ландтазі, втратили по кілька відсотків підтримки. ХДС опинилася на третьому місці, набравши менше 20% голосів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.