Батальйони НАТО зможуть негайно приєднатися до колективної оборони - командувач ЗС Литви

Вівторок, 20 вересня 2016, 10:04

Багатонаціональні батальйони НАТО, які з наступного року будуть розміщені в країнах Балтії та Польщі, зможуть негайно приєднатися до колективної оборони, якщо буде прийнято рішення про її використання.

Про це заявив командувач збройними силами Литви, генерал-лейтенант Йонас Вітаутас Жукас, повідомляє Delfi.

"Передові військові одиниці НАТО прибудуть в наш регіон не тільки для навчань і дій як заходів стримування. У випадку кризи та відповідного рішення вони зможуть негайно приєднатися до колективної оборони. Цей практичний крок НАТО посилить нашу безпеку вже в середині наступного року", - сказав Жукас.

Він додав, що командувачі збройних сил країн НАТО зійшлися на думці про те, що використання союзницьких батальйонів у Балтійському регіоні на випадок кризи буде ще більш ефективним, якщо головнокомандуючому силами НАТО в Європі буде представлено повноваження приймати рішення.

Як відомо, рішення про розміщення чотирьох додаткових багатонаціональних батальйонів у Балтійському регіоні для стримування Росії було прийнято на липневому саміті НАТО у Варшаві.

У Латвії основою батальйону будуть військові з Канади, в Литві – з Німеччини, в Естонії – з Великої Британії, а в Польщі – із США. Деякі підрозділи прибудуть на місце дислокації раніше основної групи.

Як повідомлялося, Канада направить 455 військових для батальйону НАТО в Латвії. Норвегія надішле 200 військових для батальйону НАТО в Литві, Данія надішле 200 військових для батальйону НАТО в Естонії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.