У Чехії звільнили з-під варти російського художника, якому загрожує екстрадиція

Середа, 21 вересня 2016, 17:20

Чеський суд звільнив з-під варти російського художника у вигнанні, учасника арт-групи "Війна", який перебуває в розшуку в РФ, та дозволив йому залишатися в Чехії під час процедури екстрадиції.

Про це повідомляє Reuters.

Олег Воротніков, засновник арт-групи "Війна", втік з Росії п'ять років тому. РФ звинувачує його у насильстві щодо співробітників поліції та оголосила в міжнародний розшук.

Його арт-група привернула до себе увагу в 2010 році після того, як на розвідному мості біля офісу служби безпеки ФСБ Росії в Санкт-Петербурзі з'явилася картина із зображенням величезного фалоса. 

Того ж року активісти на знак протесту проти зловживань влади провели ще одну акцію, під час якої перевернули кілька поліцейських машин.

Проти учасників арт-групи було порушено кримінальну справу за статтею "хуліганство".

У Празі він був затриманий поліцією в неділю, 18 вересня, після випадкової перевірки документів.

Воротніков пообіцяв залишитися в Чехії під час процесу екстрадиції, який триватиме кілька місяців.

Прес-секретар міністерства юстиції в Празі заявив, що вони досі не отримали офіційного запиту про видачу Воротнікова, який мають подати протягом 40 днів.

За словами адвоката Радима Козуба, російський художник може звернутися до чеської влади про надання притулку, щоб уникнути політичного переслідування в Росії.

Зазначимо, що активісти арт-групи "Війна" також мають зв'язок із феміністичним панк-рок-гуртом "Pussy Riot", учасниці якого зазнали кримінального переслідування в РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: