В ЄБРР привітали скасування змін до статуту "Нафтогазу"

Середа, 21 вересня 2016, 18:15

Європейський банк реконструкції і розвитку та Світовий банк привітали рішення України скасувати внесені минулого тижня зміни до статуту НАК "Нафтогаз України".

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна"

"Ми дуже раді, що ця ситуація нарешті привела до відновлення консенсусу про необхідність досягнення спільної мети трансформації корпоративного управління НАК "Нафтогаз України" і прискорення кроків, необхідних для підготовки цієї компанії до розукрупнення.

Це є однією з найважливіших реформ в Україні і наріжним каменем стратегії ЄБРР", - зазначив управляючий директор ЄБРР зі Східної Європи й Кавказу Френсіс Маліж.

ЄБРР і Світовий Банк підтвердили готовність підтримати трансформацію "Нафтогазу України" у розподілі на окремі компанії з видобутку, постачання і транзиту газу, згідно з правилами ЄС, а також реформування енергетичного сектора країни.

На етапі підготовки до розукрупнення держхолдинг підпорядковуватиметься безпосередньо Кабінету Міністрів. 

За інформацією ЄБРР та СБ, нещодавно ухвалені ПАТ "Укртрансгаз" рішення щодо закупівель і інвестицій стануть предметом зовнішнього аудиту. 

Як повідомлялося, МЕРТ, не повідомивши керівництво НАК "Нафтогаз України" своїм наказом від 7 вересня оновив статут "Нафтогазу", перебравши на себе функції з управління "Укртрансгазом", тоді як раніше це входило в компетенцію правління "Нафтогазу".

За інформацією прес-служби НАК, така зміна статуту поставила під загрозу укладення "Нафтогазом" кредитної угоди з залученням Світового банку (СБ) на суму 500 млн дол і є порушенням умов за кредитною угодою з ЄБРР і потенційним дефолтом по заборгованості, гарантованої державою.

Дії МЕРТ викликали занепокоєння Європейського банку реконструкції та розвитку.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом по території країни.

МЕРТ належить 100% акцій НАК "Нафтогаз України".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: