Клімкін на Радбезі ООН: Росія порушує Будапештський меморандум

Субота, 24 вересня 2016, 10:56

Росія порушує положення Будапештського меморандуму від 1994 року, які, зокрема, передбачають "повагу незалежності, суверенітету та існуючих кордонів України", а також "відмову від погроз або застосування сили проти територіальної цілісності або політичної незалежності України".

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін у своєму виступі на засіданні Ради Безпеки ООН, яке було присвячене схваленню резолюції щодо Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ).

"Глава українського зовнішньополітичного відомства поінформував членів РБ ООН про важливість дотримання ядерними державами своїх зобов’язань щодо гарантій безпеки неядерним країнам (т.зв. "негативні гарантії безпеки"), які "є невід’ємним елементом зміцнення ефективності глобального режиму ядерного роззброєння та нерозповсюдження", - повідомляє прес-служба МЗС.

Міністр також додав, що Заключний документ Оглядової конференції Договору про нерозповсюдження ядерної зброї 2010 року підтверджує зобов'язання ядерних держав виконувати існуючі гарантії безпеки неядерним країнам.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.