У Братиславі обговорили амбітний план оборони ЄС, запропонований Францією і ФРН

Вівторок, 27 вересня 2016, 11:51

Франція та Німеччина виступили з першим за два останні десятиліття планом оборони ЄС з метою переконати скептично налаштованих держав-членів Східної Європи і уникнути протистояння з Британією після її виходу з блоку.

Про це повідомляє Reuters.

Обговорення пропозицій відбулося у Братиславі під час неформальної зустрічі міністрів оборони країн ЄС. Метою зустрічі стало узгодження стратегії, яка може бути схвалена на формальній зустрічі лідерів ЄС у грудні.

Пропозиції Франції та Німеччини включають в себе збільшення витрат на військові місії, спільну розробку вертольотів і безпілотних літальних апаратів, розширення миротворчих операцій за кордоном і створення більш сильних засобів захисту від спонсорованих державами хакерів в кіберпросторі.

Перед початком зустрічі Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні наголосила, що йдеться не про створення спільної європейської армії, а про використання всіх інструментів для збільшення ефективності європейської оборонної політики.

В той же час міністр оборони Британії Майкл Феллон наголосив, що Британія, поки буде членом ЄС, протистоятиме будь-яким ідеям, здатним ослабити НАТО, зокрема ідеї спільної європейської армії.

Однак ініціатори плану міністри оборони Франції та Німеччини Жан-Ів Ле Дріан та Урсула фон дер Ляєн наголошують, що не планують створення армії європейських солдатів, які носять однакову форму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.