Країни Балтії мають бути єдиним військовим регіоном – міністр оборони Литви

Понеділок, 5 вересня 2016, 15:17

Балтійські країни мають впроваджувати єдині правила переміщення військової техніки НАТО для її оперативної передислокації в разі потреби.

Про це заявив міністр оборони Литви Юозас Олекас в інтерв’ю "Європейській правді".

"Важливо, щоб сили дуже швидкого реагування, створені в НАТО, не стикалися з труднощами при перетині кордонів. Країни Балтії мають бути єдиним військовим регіоном, сили якого можна задіяти для захисту будь-якої з трьох балтійських держав", - сказав Олекас.

За його словами, країни Балтії  спрощують процедури перетину кордонів для військових з країн НАТО.

"Вже зараз натовським збройним силам набагато легше переміщатися між європейськими країнами. Є можливість, щоб такі рішення приймав міністр оборони, а не парламент", - зазначив міністр.

В той же час Олекас не погодився з ідеєю про єдину армію балтійських держав. "Ми працюємо в напрямку більш близької співпраці, але оборонні рішення все ж залишаються в компетенції кожної окремої країни", - відзначив він.

Як повідомлялося, міжнародний батальйон союзників НАТО навесні наступного року планується дислокувати в литовському містечку Рукла.

У Литві батальйоном буде керувати Німеччина, до нього планується направити військових з країн Бенілюксу, Норвегії, Хорватії, Франції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.