Британія та Іран призначили послів вперше за п'ять років

Понеділок, 5 вересня 2016, 19:37

Іран і Велика Британія у понеділок призначили нових послів у країнах вперше з 2011 року, коли натовп громив британське посольство в Тегерані.

Про це повідомляє AFP.

53-річний Хамід Баедінеджад призначений на посаду посла Тегерана в Лондоні. Він зіграв вирішальну роль у переговорах зі світовими державами, що призвело у минулому році до підписання ядерної угоди та скасування міжнародних санкцій.

Британія призначила Ніколаса Хоптона – нинішнього в. о. повіреного у справах в Тегерані.

"Оновлення в дипломатичних відносинах дає нам можливість розвивати наші дискусії з широкого кола питань, в тому числі щодо наших консульських справ, через які я глибоко занепокоєний", - сказав міністр закордонних справ Британії Борис Джонсон.

"Я сподіваюся, що це ознаменує собою початок плідного співробітництва між нашими країнами, що дозволить нам обговорити такі питання, як права людини і роль Ірану в регіоні, а також продовження реалізації ядерної угоди і розширення торговельних відносин між двома нашими країнами", - сказав Джонсон.

У 2011 році іранські депутати проголосували за рішенні вислати посла Великої Британії та скоротити торговельні відносини через санкції, пов’язані із ядерною програмою Ірану. Після цього натовп протягом кількох годин громив посольство Британії.

Британське посольство було знову відкрито в серпні 2015 року, через місяць після підписання ядерної угоди в ході візиту попередник Джонсона Філіпа Хаммонда.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.