Турецький уряд відібрав у археологів з Австрії право на розкопки Ефеса

Вівторок, 6 вересня 2016, 13:34

Турецький уряд відібрав право на розкопку античного міста Ефес у групи австрійських археологів.

Це рішення викликало обурення в археологічній спільноті, повідомляє ЕurАctiv.

Як відомо, сьогодні Ефес – одна з найбільш відвідуваних археологічних пам'яток в світі, 2015 року її статус було підвищено до об'єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

З 1895 року, понад 120 років тому, австрійські археологи та вчені розпочали роботи з розкопок одного з найбільш добре збережених римських залишків.

"Проте віднині ліцензії австрійських археологів скасовані владою Туреччини, саме напередодні чергового відновлення кропітких розкопок", – йдеться у повідомленні.

За словами Сабіни Ладстатер, директора австрійського інституту археології, вона отримала лист з міністерства культури Туреччини, в якому відомство просить археологів з Австрії звільнити територію розкопок за два місяці до закінчення терміну дії нинішнього дозволу.

Рішення про заборону робіт стосується не тільки 12 австрійських археологи, що працюють на місці, а й усієї команди, яка складається з 200 дослідників із 20 країн світу, а також 55 турецьких співробітників.

"Схоже, що таким чином турецький уряд хоче відреагувати на критичні зауваження австрійських політиків та заклики канцлера Австрії Крістіана Керна до ЄС скасувати переговори про вступ Туреччини до Євросоюзу", - додає видання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: