Екс-генсек НАТО: санкції проти Росії мають бути продовжені мінімум на рік

П'ятниця, 14 жовтня 2016, 12:52

Режим санкцій проти РФ  слід продовжити щонайменше ще на 12 місяців.

Таку думку у статті на Financial Times висловив колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен.

За його словами, попри тверду позицію Європи Москва значною мірою лишається незворушною і почуває себе настільки вільно, що провела парламентські вибори на окупованій території Криму.

"Росія як сама того забажає грає безпекою своїх сусідів. Вона експортує руйнівні практики на внутрішню політику західних демократій. Причина цього проста: вона знає, що це може" - зазначив Расмуссен.

"Режим санкцій, узгоджений країнами ЄС, зробив замало у питанні стримування Росії. Саме тому, коли наступного тижня лідери ЄС зустрінуться для обговорення відносин з РФ, вони повинні принаймні розглянути питання про продовження існуючих санкцій протягом 12 місяців, а не шести" - заявив він.

За словами Расмуссена, наявні у ЄС засоби мають адаптуватися до нової реальності – виконання Мінських угод йде повільними темпами і шестимісячного строку недостатньо.  Крім того, практика продовження санкцій на шість місяців є згубною, оскільки кожного разу коли знову постає питання про їх продовження сереж країн ЄС стає все менше єдності.

На його думку, продовження санкцій на довший строк буде на користь і внутрішній політиці окремих держав, де цим питанням менше спекулюватимуть під час виборчих кампаній.

"12-місячне продовження санкцій проти дій Росії в Україні буде потужним сигналом. Це продемонструє подібним до президента Путіна людям, які кидають виклик міжнародному праву, що європейські уряди, поряд з США, все ще можуть знайти в собі  рішучість відповідати на великі проблеми нашого важкого десятиліття" - зазначив він.

Як відомо, термін дії економічних санкцій протии РФ спливає 31 січня 2017 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.