В Австрії перевіряють школи через знайдений у класі шматок уранової породи

Понеділок, 24 жовтня 2016, 18:33

Австрійські чиновники провели термінові перевірку в школах по всій країні після того, як один з каменів на виставці в класі виявився радіоактивним ураном.

Про це повідомляє The Local.

Шокуюче відкриття було зроблено випадково, коли а науковому класі у школі Зальцбурга виступав з лекцією активіст антиядерної кампанії. Він вирішив принести один із старих наручних годинників із 1960-х років, які мають циферблат із радієм.

Цифри на годиннику міститься радій, який допомагає їм світитися в темряві, і були створені, коли мало що було відомо про шкоду радіації.

Експерт Томас Нефф сказав, що годинник був ретельно закритий, але незважаючи на це лічильник Гейгера показував 1200 імпульсів у хвилину, що в 20 разів більше нормального значення.

Коли він пройшов повз колекцію гірських порід, мінералів і скам'янілостей, які були виставлені в класі, лічильник Гейгера раптом показав 102 000 імпульсів на хвилину.

Клас був евакуйований, а експерти згодом виявили, що один з каменів був шматком уранової скелі.

"Якщо б ви носили цю породу весь рік у сумці, то отримали б близько 210 мілізівертів. Впливу радіації з природних джерел - всього 2,8 мілізівертів на рік в Австрії", - сказав Нефф.

Після перевірок у в 373 школах було виявлено 38 екземплярів із колекцій з геології, що містили уранові породи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.