Європарламент закликав ЄС зменшити залежність від російського газу

Вівторок, 25 жовтня 2016, 17:11

Євродепутати закликають комісію ЄС скоротити залежність країн-членів від газу в довгостроковій перспективі і не дозволяти будівництво російського газопроводу "Північний потік-2".

Про це йдеться у резолюції, прийнятій сьогодні в Європарламенті.

"Подвоєння потужності газопроводу Nord Stream 2 може мати серйозні наслідки в галузі енергетичної безпеки, диверсифікації джерел постачання та загрожує солідарності між державами-членами", - вважають євродепутати.

"Якщо всупереч європейським інтересам Nord Stream 2 все ж таки буде побудований, то це обов'язково потребує надійної оцінки доступності LNG-терміналів СПГ і детальної оцінки стану газового коридору Північ-Південь, щоб мати можливість компенсувати закриття шляхів постачання Центральної і Східної Європи", - йдеться у документі.

"Коефіцієнт використання потужностей існуючої інфраструктури зберігання та транспортування може бути значно поліпшений за рахунок регіонального співробітництва та адекватних газових інтерконнекторів, а також шляхом зняття "внутрішніх перешкод", - додають євродепутати.

Раніше повідомлялося, що уряди восьми країн Євросоюзу направили голові Єврокомісії Жану-Клоду Юнкеру лист із запереченнями проти будівництва газопроводу "Північний потік-2", який подвоїть прямі поставки газу з Росії в Німеччину.

В липні 2016 року антимонопольний регулятор Польщі UOKiK відмовив у погодженні будівництва "Північного потоку-2", пояснивши своє рішення тим, що планована угода може призвести до "істотного обмеження конкуренції".

Пізніше "Газпром" і п'ять його європейських партнерів (Shell, OMV, ENGIE, Uniper і Wintershall) відкликали заявку на створення спільного підприємства по "Північному потоку-2".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.