ЄК ухвалить рішення про додатковий транзит "Газпромом" через газопровід OPAL до 31 жовтня

Четвер, 27 жовтня 2016, 18:43

Рішення Європейської комісії щодо надання доступу російському "Газпрому" до додаткових потужностей газопроводу OPAL буде ухвалено до 31 жовтня.

Про це в Брюсселі на прес-конференції сказав віце-президент Європейської комісії з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович, передає УНІАН.

"Ми отримали повідомлення від німецького регулятора і відповімо на нього до 31 жовтня", – сказав він.

За словами Шефчовича, це повідомлення було обговорено на засіданні Європейської комісії, зараз продовжується робота над питанням.

"Тому я не можу надати більше деталей. Але я можу підкреслити, що ми дбаємо про європейський інтерес, і тому ми хочемо покращити пропозицію німецького регулятора", – зазначив віце-президент Єврокомісії.

При цьому Шефчович наголосив, що загальновідомо, як у Єврокомісії "багато піклуються щодо диверсифікації, конкуренції, вільного потоку енергетики в Європі, і як багато ми робимо для України".

"У цьому контексті я хочу повторити, що продовження транспортування газу через Україну в період після 2019 року залишається стратегічним пріоритетом для ЄС, і тут ми маємо одностайну позицію держав-членів ЄС", – заявив він.

Зазначимо, що НАК "Нафтогаз України" розповсюдив повідомлення про те, що рішення Європейської комісії про надання російському газовому монополісту "Газпрому" доступу до 30% потужностей газопроводу OPAL, що дає змогу об’єднати можливості "Північного потоку" з газотранспортною системою Центральної й Західної Європи в обхід України, призведе до фінансових втрат України як одного з ключових транзитерів газу до Європи, у розмірі не менш ніж 290–320 млн дол. на рік, а транзит скоротиться на 10–11 млрд кубометрів палива на рік.

Нагадаємо, Єврокомісія вирішила дозволити концерну "Газпрому" збільшення завантаження газопроводу OPAL.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.