Сербія депортувала кількох росіян за участь у підготовці терактів в Чорногорії - ЗМІ

П'ятниця, 28 жовтня 2016, 12:29

Кілька громадян РФ були депортовані з Сербії за підозрою у причетності до терористичних акцій під час виборів у сусідній Чорногорії 16 жовтня.

Про це повідомляє видання Danas з посиланням на власні джерела в уряді Сербії.

При цьому виданню не вдалося дізнатися додаткової інформації про кількість росіян, яких вислали, про те, яким чином проводилася підготовка до терактів.

Прем'єр-міністр Сербії Александар Вучич заявив, що він не збирається "коментувати заголовки таблоїдів" щодо інформації, що російські громадяни були вислані з Сербії за їх роль у підготовці терактів у Чорногорії.

Видання відзначає, що візит секретаря Ради Безпеки РФ Миколи Патрушева, пов’язаний саме з цією подією, адже Москва прагне залагодити скандал.

Як відомо, раніше, в понеділок прем'єр Сербії Олександр Вучич оприлюднив деталі плану захоплення держустанов Чорногорії після парламентських виборів 16 жовтня "за сприяння іноземного фактора".

В першу чергу Вучич підтвердив інформацію чорногорського спецпрокурора Мілівоє Катніча про арешт групи громадян Сербії, яка готувала захоплення парламенту Чорногорії і стрілянину по учасниках мітингу опозиції з метою спровокувати хаос і штурм парламенту.

Прем'єр Сербії також оголосив, що сербські правоохоронні органи виявили "ще кілька небезпечних груп", залучених на реалізацію цього плану, за якими стоять "дуже серйозні люди".

"Заарештовані нами особи діяли в координації з іноземцями", – повідомив пан Вучич.

"Існують незаперечні докази, що певні особи стежили за кожним кроком прем'єра Чорногорії "Міло Джукановича), та інформували про це інших людей. Ми знайшли у них €125 тис., спеціальну уніформу, інші речі. За прем'єром Чорногорії стежили за допомогою найсучаснішого обладнання", – також додав він.

Російське видання "КоммерсантЪ" 28 жовня з посиланням на власні джерела серед сербських чиновників,повідомило, що Патрушев під час візиту до Сербії "напевно хотів би прояснити наші (Сербії) кроки щодо співпраці з Чорногорією у розслідуванні активності груп, які готували заворушення в Подгориці 16 жовтня".

Видання стверджує, що завданням секретаря Радбезу РФ було "розрулити ситуацію і не допустити скандалу в російсько-сербських відносинах".

Так, повідомляється, що крім переговорів з главою МВС Небойшей Стефановичем Микола Патрушев зустрівся з усім керівництвом республіки, з президентом Томіславом Ніколічем і главою МЗС Івіцею Дачичем, і Александаром Вучичем.

"Всі переговори пройшли в закритому режимі, а офіційно на самому початку візиту було оголошено, що російський гість запропонував сербському уряду підписати меморандум про взаєморозуміння в галузі безпеки, який створив би постійний канал зв'язку між Москвою і Белградом у цій сфері", - відзначає "КоммерснатЪ".

"Судячи з повідомлення після зустрічі панів Вучича і Патрушева, емісарові Москви це (залагодити скандал), схоже, вдалося", - наголошує видання.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що  під час паралментських виборів у Чорногорії поліція країни заарештувала 20 сербів, яких підозрюють у плануванні політично мотивованих збройних нападів на державні установи країни та провокаціях.

Варто додати, що прем'єр Чорногорії Міло Джуканович після того, як подав у відставку, оголосив, що однією з причин відставки став вплив "іноземного фактору" при спробі захоплення парламенту, яку було відвернути спецслужбами.

При цьому він додав, що "влада Сербії має провести  розслідування щодо втручання Росії у її внутрішні справи".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.