Перша ексгумація тіл жертв Смоленської катастрофи розпочнеться 14 листопада - ЗМІ

П'ятниця, 28 жовтня 2016, 13:12

У Польщі можуть провести першу ексгумацію тіл жертв Смоленської катастрофи 14 листопада.

Про це 28 жовтня повідомило радіо RMF FM із посиланням на неофіційну інформацію, передає Польське Радіо.

Повідомляється, що ексгумацію тіл Лєха та Марії Качинських планують почати вранці 14 листопада, тоді мають тимчасово закрити вхід на Вавель у Кракові, де спочивають президент Польщі та його дружина.

Після цього останки у супроводі поліції мають перевезти до Кафедри судової медицини Collegium Medicum Яґеллонського університету.

Водночас Державна прокуратура Польщі не коментує цієї інформації.

"Там, за нашими даними з прокуратури, відразу мають почати детальне вивчення останків з використанням найсучаснішого обладнання – мова йде, зокрема, про просторове радіологічне відтворення тіл, а також про взяття різного роду зразків", - повідомило видання.

Крім того, буде взятий тест ДНК, а після одержання результатів президентську пару планують знову поховати.

У третій тиждень листопада проведуть також ще щонайменше чотири ексгумації тіл: у Варшаві і Любліні.

Посилаючись на інформацію слідчих, RMF FM стверджує, що "проведення усіх 83 ексгумацій тіл планують провести до кінця 2016 року".

На прохання Польського пресового агентства прокоментувати ці повідомлення, речниця державної прокуратури Ева Бялік сказала: "Ми не коментуємо інформацію, що не виходить від прокуратури".

Про необхідність вивчення усіх тіл жертв катастрофи, які не спопеліли, заявила у червні 2016 року державна прокуратура, котра цьогоріч перейняла розслідування у справі Смоленської катастрофи від ліквідованої військової прокуратури.

Тоді там підкреслили, що патологоанатомічні дослідження матимуть важливе значення для встановлення причин смерті жертв та катастрофи.

Нагадаємо, понад 200 родичів жертв катастрофи під Смоленськом написали відкритий лист на адресу влади Польщі, духовних осіб та людей доброї волі з проханням зупинити заплановану прокуратурою країни ексгумацію тіл їхніх близьких.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.