Експертиза у справі співпраці Валенси зі спецслужбами ПНР затримується

Понеділок, 14 листопада 2016, 19:48

Інститут національної пам'яті Польщі повідомив про затримку офіційних результатів дослідження у так званій справі агента "Болека", тобто співпраці президента Польщі Лєха Валенси зі спецслужбами соціалістичної Польщі.

Про це повідомляє Польське радіо.

Видання відзначає, що експерти з Інституту судових експертиз повинні були представити свою оцінку 15 листопада.

"Інститут судових експертиз імені Яна Зена проводить почеркознавчу експертизу документів, які нібито підтверджують співпрацю Леха Валенса зі спецслужбами ПНР з травня цього року", - йдеться у повідомленні.

Так, керівник слідчого відділу прокуратури Інституту національної пам'яті Анджей Позорський пояснив причину затримки у роботі експертів величезною кількістю доказів.

"Беручи до уваги величезний обсяг матеріалів для вивчення і порівняння, враховуючи також, що цей обсяг був доповнений новими документами на прохання Інституту національної пам'яті, оцінка експертів не може бути представлена у заявлений термін. Враховуючи вищесказане, результати розслідування будуть оприлюднені до 31 січня 2017 року", - повідомив Анджей Позорський.

Нагадаємо, у лютому у Польщу вибухнув скандал навколо ймовірної співпраці Леха Валенси зі спецслужбами.

Зокрема, серед документів, вилучених працівниками Інституту національної пам’яті Польщі та правоохоронцями в будинку генерала Чеслава Кіщака, було знайдено теку, підписану "Лех Валенса. Болєк", що, на думку експертів, доводить співпрацю колишнього президента зі спецслужбами.

На думку експертів, документи є оригінальними і охоплюють період з 1970 по 1976 рік.

Сам засновник "Солідарності" Лех Валенса заявив, що "не співпрацював зі спецслужбами", але "зробив помилку" і "не може розкрити правди", а також очікує, що "це зробить винуватець ситуації".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.