Поляки і надалі вважають Валенсу героєм - опитування

Понеділок, 29 лютого 2016, 12:08

Громадяни Польщі в більшості продовжують вважати колишнього президента Леха Валенсу героєм, не зважаючи на так звану справу Болєка.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Інститутом ринкових і соціальних досліджень на замовлення видання Rzeczpospolita.

Для переважної більшості опитаних (59%) "справа Болєка", тобто розкриття архівних документів, які вказують на співпрацю Валенси зі спецслужбами соціалістичної Польщі, не має значення.

Втім розкриття папки "Болєка" важлива для кожного третього поляка (34%).

Однак, відповідаючи на ключове питання дослідження, поляки ствердили, що Валенса і надалі є героєм для Польщі.

Так, на питання чи "після розкриття течки "Болєка" слід переглянути роль Валенси в історії Польщі, чи він все ще залишається легендарним героєм і лідером "Солідарності?", майже дві третини опитаних (64%) відповіли, що Валенса досі є національним героєм і нічого в оцінці його постаті не змінилося.

Кожен пʼятий поляк (20%) вважає, що імідж Валенси зіпсований, а 9% респондентів зазначили, що після оприлюднення документів з архіву генерала Кіщака, рейтинг Валенси в їх очах навіть підвищився.

Раніше повідомлялося, колишній лідер польської "Солідарності" Лех Валенса переконаний, що документи, які засвідчують його співпрацю зі спецслужбами соціалістичної Польщі, є підробкою.

Нагадаємо, серед документів, вилучених працівниками Інституту національної пам’яті Польщі та правоохоронцями в будинку генерала Чеслава Кіщака, було знайдено теку, підписану "Лех Валенса. Болєк", що, на думку експертів, доводить співпрацю колишнього президента зі спецслужбами.

На думку експертів, документи є оригінальними і охоплюють період з 1970 по 1976 рік.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.