Польща зацікавлена, щоб Британія лишалася в ЄС якомога довше – Ващиковський

Вівторок, 29 листопада 2016, 11:15

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що його країна зацікавлена в тому, аби Британія якомога довше залишалася членом ЄС.

Про це він заявив у інтервʼю виданню Rzeczpospolita.

Ващиковський, зокрема, висловив своє обурення позицією польського політика Дональда Туска, який є президентом Європейської ради і, як відомо, виступає за якомога швидше вирішення питання Brexit (тобто виходу Британії з ЄС).

"Це не перша заява Дональда Туска, як суперечить інтересам Польщі", – підкреслив Ващиковський.

"В наших інтересах, щоб Велика Британія якомога довше залишалася членом ЄС і якомога довше платила свій внесок, щоб не страждав спільний бюджет ЄС", – наголосив шеф польського МЗС.

"З нашої частини Європи нікому не вигідний швидкий вихід Британії з ЄС", – наголосив міністр.

Ващиковський також наголосив, що Британія і надалі залишатиметься одним з пріоритетів польської зовнішньої політики.

"Brexit не настане раніше, ніж за два-три роки. Якщо взагалі відбудеться… Переговори (щодо Brexit. – Ред.) можуть початися влітку. Завершаться в 2019 році, потім буде ратифікація. У найближчі три роки немає необхідності розглядати Велику Британію як дитину з особливими потребами, "стигматизувати" її та віддалятися від неї", – наголосив глава польської дипломатії.

Також Ващиковський наголосив на тому, що, попри Brexit, Британія залишиться "європейською державою, членом НАТО, ядерною державою, постійним членом Ради Безпеки, великий економікою", тому в інтересах Польщі і надалі підтримувати тісні стосунки зі Сполученим Королівством, адже там, окрім всього іншого, перебуває до півмільйона поляків, інтереси яких Польща має захищати. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.