Католицьку церкву Норвегії оштрафували за шахрайство

Вівторок, 29 листопада 2016, 20:47

Норвезька Католицька церква була оштрафована на 1 мільйон крон (понад 110 тисяч євро) через завищення кількості членів церкви для отримання більшого обсягу державної допомоги.

Про це повідомляє The Local.

Прокуратура Осло виписала штраф єпархії Осло, відповідальній за ведення національних облікових даних щодо кількості католиків, які живуть у скандинавській країні.

Єпархію звинувачують в тому, що вона просто знаходила в телефонному довіднику "співзвучні католицьким імена" (в основному польські і іспанські) та просили осіб повідомити номер соціального страхування. Потім цих осіб додали у списки членів церкви і повідомили про них уряду, щоб отримати більше коштів з державного бюджету.

У Норвегії, переважно протестантській країні, держава фінансує релігійні меншини пропорційно до кількості членів церкви.

Завищивщи кількість своїх прихожан, єпархії вдалося отримати невиправдані державні субсидії. Головний адміністративний співробітник єпархії був звинувачений в шахрайстві з обтяжуючими обставинами.

Якщо єпархія відмовиться платити штраф, її представникам доведеться постати перед судом.

Церква стверджує, що жодних даних щодо прихожан не завищувала і на свій захист стверджує, що з 2004 року Норвегія пережила велику хвилю іммігрантів з католицьких країн, особливо з Польщі.

Окрім штрафу, держава домагається повернення 40,6 млн. крон від Католицької церкви. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.