Автор статті 50 Лісабонської угоди: Британія ще може передумати з Brexit

Четвер, 3 листопада 2016, 10:43

Британія ще може змінити своє рішення про вихід з ЄС навіть після запуску переговорного процесу з Європейським Союзом згідно статті 50 Лісабонської угоди.

Про це в ефірі ВВС-TV заявив автор цієї статті Угоди ЄС Джон Керр, повідомляє Reuters.

"Ви можете змінити свою думку в той час як процес триває," – сказав колишній посол Великобританії в ЄС.

"Протягом цього періоду (переговорів щодо виходу країни з ЄС), якщо країна насправді вирішить, що не хоче залишати ЄС, вона має право його змінити і юридично ніхто не має права примушувати країну виходити з Євросоюзу. Так, інші країни-члени можуть розлютитися через витрату часу, зажадають від Британії понести політичну відповідальність, про те не можуть наполягати на Brexit", – відзначив Керр.

Він також додав, у випадку, якщо Шотландія проголосує за незалежність від Британії, вона, ймовірно, отримає членство в ЄС досить швидко.

Нагадаємо, 3 листопада високий суд Лондона має винести рішення про те, хто має ініціювати формальний процес виходу країни зі складу Європейського Союзу - британські законодавці чи уряд.

Як відомо, прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей погодилася з вимогою, що парламент повинен мати можливість обговорити плани уряду щодо Brexit, але зазначила, що це не повинно стати спробою блокувати цей процес.

Раніше повідомлялося, що Велика Британія офіційно розпочне процес виходу зі складу ЄС не пізніше березня 2017 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.