Єврокомісія запропонувала багатомільярдний оборонний план

Середа, 30 листопада 2016, 14:01

Єврокомісія у середу запропонувала створення Європейського оборонного фонду та інші дії, покликані на більш ефективні витрати на спільну оборону.

Про це йдеться у повідомленні Єврокомісії.

У ЄК нагадали, що у своєму зверненні до ЄС глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер підкреслив важливість сильної Європи, яка сама здатна захистити своїх мешканців, - мети, якої не можна досягти без вкладення ресурсів у європейську оборонну промисловість.

Схвалений Єврокомісією План дій щодо європейської оборони розвиває це бачення.

"Щоб гарантувати нашу колективну безпеку, ми повинні інвестувати у спільний розвиток технологій і обладнання стратегічного значення. Це вимагає більшої співпраці від держав членів і більшого залучення національних ресурсів. Якщо Європа не подбає про власну безпеку, ніхто не зробить це за нас", - сказав Юнкер.

Згідно з Планом дій щодо європейської оборони комісія запропонувала створити Європейський оборонний фонд для підтримки спільних досліджень і розвитку оборонного обладнання та технологій, який включатиме два "вікна": "дослідницьке вікно", на яке Комісія вже запропонувала 25 млн євро у проекті бюджету ЄС на 2017 рік і планує збільшити цю цифру до 90 млн євро до 2020 року; "вікно можливостей", яке виступатиме в якості фінансового інструменту, що дозволятиме державам-членам набувати певних активів разом – це вікно у перспективі має бути в змозі мобілізувати близько 5 млрд євро на рік.

Крім того, в рамках Плану передбачається стимулювання інвестицій у малий та середній бізнес, стартапи та постачальників оборонної галузі. Зазначається, що європейські структурні та інвестиційні фонди та Європейський інвестиційний банк вже надають фінансову підтримку низці різних заходів подвійного призначення. Єврокомісія підтримуватиме зусилля ЄІБ щодо поліпшення доступу постачальників оборонної промисловості до інвестицій.

Також, згідно з Планом, мають бути вжиті кроки для зміцнення спільного ринку заради оборони.

"Комісія посилить умови для відкритого і конкурентного оборонного ринку в Європі, щоб допомогти компаніям діяти через кордони і допомогти державам-членам отримати краще співвідношення ціни та якості", - йдеться у повідомленні.

Для цього ЄК просуватиме ефективне застосування двох директив з питань оборони і безпеки закупівель і транспортування в ЄС, транскордонної участі в оборонних закупівлях.  

Зазначається, що надалі Єврокомісія проведе обговорення нового Плану, зокрема, у частині Європейського оборонного фонду. У цьому процесі ключовим буде обговорення на саміті ЄС 15-16 грудня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: