У МЗС не впевнені, що Європарламент 18 січня ухвалить механізм призупинення

Середа, 30 листопада 2016, 19:24

Заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль висловила сумнів, що 18 січня 2017 року є остаточною датою ухвалення механізму призупинення безвізового режиму з третіми країнами.

Про це Зеркаль сказала в ефірі 5 каналу, коментуючи інформацію, яка з'явилася на сайті Європарламенту щодо можливого розгляду механізму реагування на міграційні виклики у ЄС.

"Я дуже хотіла сказати, що це вже остаточний і вже не підлягає сумніву. Водночас у мене останнім часом виникає дуже багато сумнівів щодо взагалі можливості якось спиратися на твердження наших європейських партнерів, бо ми вже від них чули таку кількість обіцянок щодо вирішення їх внутрішнього питання про призупинення безвізового режиму, що зараз я не можу сказати впевнено, що ця обіцянка буде виконана", - сказала Зеркаль.

Вона нагадала, що і президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, і комісар ЄС з європейської політики сусідства та переговорів про розширення Йоганнес Ган та інші європейські високопосадовці "говорили про те, що жовтень - це все остаточно буде вирішено, ну листопад вже точно".

"Листопад - сьогодні останній день. Нічого не вирішено... Я на минулому тижні була в Парижі, у них не було такої впевненості, що в грудні вони зможуть досягнути компромісу щодо цього механізму призупинення безвізового режиму", - додала Зеркаль.

Нагадаємо, на сайті Європарламенту розміщена інформація, що голосування щодо безвізового режиму для України та Грузії може відбутися 18 січня.

Водночас це повідомлення не визначає фактичну дату голосування за український безвіз. Юридично Європарламент лишає за собою можливість скоригувати ці плани, призначивши розгляд питань на більш ранню або більш пізню дату.

Як відомо, раніше країни-члени ЄС ухвалили рішення, що безвізовий режим для України та Грузії запрацює лише після узгодження загального механізму призупинення безвізу.

Детальніше про процедуру та суть обговорюваного механізму – в статті "Призупинення безвізу і застереження Франції: як це працюватиме та коли можливе скасування віз".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: