Парламент Естонії проголосував за вотум недовіри прем’єру

Середа, 9 листопада 2016, 15:26

Парламент Естонії (Рійгікогу) проголосував за винесення недовіри прем’єр-міністру Тааві Рийвасу.

Про це повідомляє портал ERR.

За недовіру Рийвасу проголосували 63 депутати, проти були 28 парламентарів.

Перед голосуванням прем’єр Естонії відповів на запитання депутатів.

Рийвас вже кілька раз підтвердив, що добровільно у відставку не подасть і надає перевагу вотуму недовіри – через можливість слова для виступу перед парламентом.

Після винесення вотуму недовіри прем’єру уряд в колишньому складі продовжить роботу, поки не буде затверджено новий кабінет.

Згідно з законами Естонії, спікер Рійгікогу має повідомити президента Естонії про вотум недовіри не пізніше наступного дня. Після цього у президента буде 14 днів для того, щоб вибрати запропонованого в ході політичних консультацій кандидата в прем'єр-міністри, якому президент доручить сформувати новий уряд.

У свою чергу, у кандидата буде 14 днів на те, щоб сформувати новий уряд, склад якого він потім запропонує парламенту на затвердження.

Після того, як Рійгікогу надасть кандидату в прем'єри повноваження на формування уряду, він впродовж семи днів повинен буде представити свій кабінет президенту, який протягом трьох днів затвердить його на посаді. До цього моменту роботу продовжить нинішній уряд, проте міністри не будуть приймати важливих рішень.

Конституція також дає право главі уряду, якому висловили недовіру, звернутися до президента з пропозицією про проведення позачергових парламентських виборів.

Як повідомлялося, в Естонії коаліція влади, яка складалася із трьох партій, фактично припинила своє існування  у понеділок після відмови двох партій співпрацювати з прем'єр-міністром Тааві Рийвасом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: