Сенат Польщі без змін ухвалив закон про створення військ територіальної оборони

Четвер, 1 грудня 2016, 14:58

Сенат Польщі без змін ухвалив закон, згідно якого з 1 січня 2017 року буде створено війська територіальної оборони – новий підрозділ збройних сил. 

Про це повідомляється на сайті Сенату Польщі.

Війська територіальної оборони будуть взаємодіяти з оперативними військовими підрозділами та співпрацювати з державною адміністрацією, а також місцевими громадами. Війська будуть також вирішувати антикризові та антитерористичні завдання.

Повідомляється, що в кожному повіті має бути кілька сотень відповідно озброєних та підготованих солдатів-добровольців територіальної оборони.

Загалом, термін служби солдата таких військ складатиме від 12 місяців до 6 років з можливістю її продовження. Закон передбачає, що солдати отримуватимуть зарплату, рівну зарплаті солдатів-резервістів під час навчань.

За інформацією Польського радіо, під час голосування не обійшлося без непорозуміння.

Сенатори від опозиції витягнули картки для голосування, а присутність сенаторів правлячої партії у залі засідань не дала кворуму. Перерва у голосуванні тривала майже годину.

"За" проголосували 52 сенаторів від партії Право і справедливість, "проти" були 27 сенаторів від Громадянської платформи і ще двоє позафракційні.

Остаточно закон має підписати президент Польщі Анджей Дуда.

Повідомляється, що ухвалення закону без змін означає, що пропозиції Громадянської платформи не були враховані.

Зокрема, опозиція наполягала на внесенні положення, що забороняє використання військ територіальної оборони проти польських громадян.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.