Українці Польщі протестують проти українофобії на марші у Перемишлі

Понеділок, 12 грудня 2016, 08:03

Об’єднання українців у Польщі після інциденту на марші у Перемишлі, де лунали антиукраїнські гасла, закликало польську владу протидіяти проявам ворожого ставлення до української меншини Польщі і громадян України.

Про це йдеться у зверненні Об’єднання українців у Польщі (ОУП), повідомляє "Укрінформ".

"10 грудня у Перемишлі відбувся "Марш перемиських і львівських орлят", під час якого, окрім інших гасел учасники скандували: "Cмерть українцям" і "Перемишль, Львів – завжди польські". У Перемишлі не вперше під час публічних заходів спостерігаються антиукраїнські дії в рамках відзначення патріотичних урочистостей", - йдеться у зверненні.

У ньому наголошується, що до ескалації такого типу дій призводить "згода на публічне пропагування ненависті на національному ґрунті і заклики до насилля з боку організаторів, а також поблажливе ставлення до такого роду дій з боку державної і місцевої влади".

Повідомляється, що патронами маршу були, зокрема, депутат Сейму Войцех Бакун, відділ Інституту національної пам’яті у Ряшеві, мер Перемишля Роберт Хома.

Організаторами маршу були місцевий відділ організації Загальнопольська молодь, Національно-радикальний табір (ONR).

Як наголошують в ОУП, найбільше обурення викликає участь в марші організації Табір великої Польщі (OWP), оскільки вона взяла на себе відповідальність за знищення восьми українських місць пам’яті в 2015-2016 роках, а її члени не приховують проросійських симпатій і участі у військово-навчальних таборах в Росії.

Голова ОУП Петро Тима зазначив, що під приводом вшанування польських героїв відбувається нагнітання антиукраїнських настроїв, що не може не викликати сильного занепокоєння.

Він додав, що під час цих маршів формується патріотизм, спрямований проти українства і виникає питання ревізіонізму, оскільки з’являється контекст польського Львова.

"Учасники маршу публічно говорять про польський Львів, тому є питання до польських державних установ: чи вони дозволяють такого роду заклики?" - заявив Тима.

Нагадаємо, у польському Перемишлі 10 грудня учасники "Маршу орлят перемиських і львівських", що відбувся під патронатом мера міста, кричали "Смерть українцям".

Зазначимо, що марші перемиських і львівських орлят (орлята – польська молодь, учасники польсько-української війни 1918 року) відбуваються у Перемишлі щороку у грудні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.