Польська опозиція оскаржить в прокуратурі дії маршалка Сейму

Понеділок, 19 грудня 2016, 12:22

Опозиційна партія "Громадянська платформа" готує подання в прокуратуру Польщі на дії маршалка Сейму Марека Кухцінського, який на думку польської опозиції порушив закон, коли дозволив проведення засідання Сейму, на якому був ухвалений державний бюджет Польщі на наступний рік.

Про це повідомляє Onet з посилання на РАР.

Скарга до прокуратури стосується дій маршалка Сейму який спочатку позбавив права голосу депутата Міхала Щербу, а потім переніс засідання парламенту з Зали засідань до Колонної зали, де депутати від правлячої партії "Право і Справедливість" ухвалили бюджет Польщі на наступний рік без представників опозиції.

Видання відзначає, що опозиція не могла увійти до колонної  зали і не змогла внести поправок і пропозицій бюджету.

"Якщо прокуратура Збігнєва Зьобро не займеться цим питанням – ми повернемося до цього. Спікер Кухцінськйи та Ярослав Качиньський понесуть відповідальність за те, що вони роблять з Польщею", - сказав Павел Томчик, депутат від "Громадянської платформи".

Депутат також нагадав, що вже більше двох днів спікер Сейму "зник".

"Він додав, що Ярослав Качиньський здійснює реальну владу над маршалом Кухцінським і він може закінчити конфлікт", – додав інший представник "Громадянської платформи" Славомір Нітрас.

Варто нагадати, що минулої п’ятниці, після того, як опозиція заблокувала трибуну і президію Сейму на знак протесту проти обмежень у роботі журналістів, спікер Кухцінський ухвалив рішення про перенесення засідання до Колонної зали, куди не були допущені депутати від опозиційних сил. У Колонній залі правляча більшість ухвалила бюджет Польщі на наступний рік, а також закон про те, що пенсії колишніх співробітників апарату держбезпеки ПНР не зможуть бути вище за середні пенсії в країні. 

Як відомо, правляча партія Польщі "Право і Справедливість" заявила про намір створити при Сеймі Медійний центр, який стане ключовим місцем взаємодії політиків і журналістів. Нинішня влада планує обмежити журналістам доступ до будівлі Сейму лише першим поверхом. 

Такі плани викликали масові протести журналістів та опозиції, які тривають вже протягом двох днів, і, за інформацією організаторів акцій, будуть тривати до вівторка, коли опозиція вимагає провести засідання заблокованого наразі парламенту і провести обговорення держбюджету.

Напередодні пізно ввечері, президент Польщі зустрівся з лідером опозиційної "Громадянської платформи" Гжегожем Схетиною, який заявив, що маршалек польського Сейму Марек Кухцінський має піти у відставку.

Детальніше про останні події у політичному житті Польщі читайте в статті на ЄвроПравді: Різдвяний "Майдан" у Варшаві: як розпочалися протести в Польщі та до чого вони призведуть

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: