Польща купила колекцію творів мистецтва вартістю 2 млрд євро за 5% від ринкової ціни

П'ятниця, 30 грудня 2016, 14:04

Польський уряд купив всесвітньо відому колекцію творів мистецтва, у тому числі рідкісну картину Леонардо да Вінчі, заплативши значно менше ринкової вартості.

Про це повідомляє ВВС.

Колекція Фонду князів Чарторийських була продана за 100 млн. євро, незважаючи на те, що оцінюється вона приблизно в 2 млрд. євро.

До колекції входять картини Рембрандта і Ренуара, а також відома картина Леонардо да Вінчі "Пані з горностаєм". Це один з чотирьох жіночих портретів, намальованих італійським митцем.

 

Глава родини Чарторийських, який володів колекцією, сказав, що це "пожертва", але рада директорів його фонду подала у відставку на знак протесту.

Правління фонду заявило, що він не консультувався з приводу угоди, яку уклали Міністерство культури Польщі та Адам Кароль Чарторийський, нащадок княгині Ізабелли Чарторийської, яка започаткувала колекцію в 1802 році.

Колекція складається з близько 86 тисяч артефактів, а також 250 тисяч рукописів і книг. Більшість творів мистецтва знаходяться в Національному музеї міста Краків. Всі вони тепер стали власністю польської держави.

Голова правління Фонду князів Чарторийських сказав, що він не проти продажу колекції уряду, але стурбований тим, що продаж відбувся без належних процедур, включаючи встановлення справедливої ціни. Він наголосив, що існує ризик можливого розсіювання колекції поза громадським контролем.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.