У НАТО розповіли, у чому полягатиме поглиблена співпраця з ЄС

Понеділок, 5 грудня 2016, 15:24

Міністри закордонних справ країн НАТО обговорять, яким чином можна втілити у життя положення спільної декларації Варшавського саміту щодо поглибленої співпраці між Альянсом і Євросоюзом.

Про деталі співпраці розповів представник США у НАТО Дуглас Лют, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"ЄС і НАТО є найприроднішими партнерами, вони мають 22 спільні держави-члени. Перед нами стоять схожу загрози – тероризм, міграція, економічна рецесія", - сказав він, зазначивши, що у завтрашній зустрічі міністрів також візьме участь глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні, на ній будуть представлені Швеція і Фінляндія.

За його словами, міністри окреслять деталі того, про що лідери домовилися у Варшаві.

"Передусім, спільна відповідальність і здатність кожної держави протистояти гібридним атакам. Ми погодимося, що співпрацюємо в рамках Європейського центру протидії гібридним загрозам", - сказав Лют.

Крім того, міністри мають намір погодити, яким чином поглибити співпрацю у сфері кібербезпеки, йдеться, зокрема, про тренінги, навчання, національні стандарти кібербезпеки.

Ще одним аспектом поглибленої співпраці є співпраця на морі. Представник США при НАТО нагадав, що Альянс вже бере участь у операціях у Середземному морі, але потрібно робити більше у цій сфері.

Крім того, міністри обговорюватимуть, яким чином синхронізувати проведення спільних військових навчань.

За словами Люта, також йтиметься про поглиблення співпраці у сфері взаємодії і допомоги з партнерами за межами ЄС і НАТО. Він нагадав про позитивний досвід такої взаємодії у Боснії і Герцеговині, в Афганістані. За словами Люта, тепер потрібно розширити подібний досвід співпраці на Україну, Грузію, Молдову та інші країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: