Ягланд у Москві розкритикував закон РФ про "іноземних агентів" і невиконання рішень ЄСПЛ

Середа, 7 грудня 2016, 13:54

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд під час свого візиту до Росії висловив керівникам держави стурбованість з приводу тиску на громадянське суспільство і практики невиконання рішення міжнародних судів.

Про це він сказав під час виступу на конференції у Москві.

"У нас є питання, і я повторював їх під час вчорашніх зустрічей, щодо ситуації з громадянським суспільством в Росії. Громадські організації часто працюють у напруженій і складній обстановці, в якій вони бояться наслідків виступу проти влади", - сказав Ягланд.

За його словами, закон про "іноземних агентів", який спрямований проти неурядових організацій, що отримують іноземне фінансування і які проводять так звану "політичну діяльність", явно погіршує цю ситуацію.

"Він є дискримінаційним, регресивним, і негативно впливає на громадянське суспільство загалом. З усіх цих причин це завдає шкоди міжнародній репутації Росії", - зазначив Ягланд, висловивши сподівання, що Росія дослухається до пропозицій Ради Європи і змінить закон.

Ягланд також висловив стурбованість з приводу рішення Конституційного суду РФ про можливість невиконання рішень міжнародних судів.

"В такому разі виникатиме конфлікт із Європейським Судом з прав людини, і ми сподіваємося, що цього не буде. І я сподіваюся, що, перш ніж ми опинимося в такій ситуації, Росія знайде можливість прояснити свій намір щодо обов'язкового характеру рішень суду", - сказав він.

Нагадаємо, в грудні 2015 року в РФ набув чинності закон про можливості визнавати нездійсненними рішення міжнародних судів, в першу чергу, ЄСПЛ, якщо вони суперечать конституції РФ.

 У квітні цього року Конституційний суд Росії вперше скористався правом відмовити у виконанні рішення Європейського суду з прав людини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.