Єврокомісія перевірятиме всі газові угоди ЄС з третіми країнами

Четвер, 8 грудня 2016, 09:36

Держави-члени ЄС та Європейський парламент домовилися надавати дозвіл Європейській комісії на перевірку нафтових і газових угод з третіми країнами, такими як Росія, для захисту від антиконкурентної практики і перебоїв з поставками.

Про це повідомляє сайт Єврокомісії.

Згідно з новими правилами, держави-члени повинні повідомити комісію про угоди у сфері нафти і газу з країнами, які не входять до ЄС, до їх підписання.

Після завершення переговорів нові правила мають офіційно затвердити на засіданні Ради ЄС та Європарламенту.

Пропозиція є важливою частиною пакету енергетичної безпеки, запропонованого комісією у лютому 2016 року. Її головна мета - підвищити прозорість на газовому ринку і переконатися, що міжурядові угоди відповідають законодавству ЄС та не призведуть до перебоїв з поставками газу.

"Нові правила, узгоджені під час переговорів Європарламенту і Ради, дозволять комісії гарантувати, що жодні енергетичні угоди не поставлять під загрозу безпеку постачань в країни ЄС, і не перешкоджатимуть функціонуванню енергетичного ринку ЄС", - сказав єврокомісар з питань клімату та енергії Мігель Аріас Каньєте.

Видання EurActiv відзначає, що за даними Єврокомісії, приблизно третина з 124 енергетичних міжурядових угод в Європі не відповідають законодавству ЄС і їхнє оскарження виявилося дуже складним процесом.

Єврокомісія хоче уникнути повторення правових суперечок, на кшталт таких, які виникли після оголошення планів про будівництво "Газпромом" газопроводу "Південний потік" по дну Чорного моря. Ця угода йшла врозріз із європейським законодавством про конкуренцію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.