США та Британія перехоплювали дані телефонів пасажирів авіакомпаній - ЗМІ

Четвер, 8 грудня 2016, 10:34

Американські та британські спецслужби намагалися перехопити дані з мобільних телефонів пасажирів комерційних авіакомпаній, включаючи Air France.

Про це повідомляє Le Monde, посилаючись на документи колишнього співробітника Агентства національної безпеки США Едварда Сноудена.

Згідно із документами, Агентство національної безпеки США і його британський аналог GCHQ проводили випробування системи перехоплення сигналу в 2007 році.

"Використання мобільних телефонів з підключенням до Інтернету в небі дало поштовх до створення конкретних програм АНБ і GCHQ", - йдеться у доповіді.

Хоча робити телефонні дзвінки під час польоту неможливо, деякі перевізники дозволяють пасажирам підключати бездротовий доступ в інтернет, що дозволяє їм використовувати інтернет-функції своїх мобільних телефонів.

У 2012 році не менше 27 авіакомпаній дозволила пасажирам користуватися мобільними телефонами на борту, в тому числі British Airways, Аерофлот, Etihad, Cathay Pacific, Lufthansa and Singapore Airlines.

Згідно з доповіддю, у внутрішніх документах двох агентств результати описуються як "вражаючі" і відзначається, що програми дозволяють збирати відомості "майже в реальному часі".

Для того, щоб шпигувати за телефоном, все, що було необхідно, щоб літак курсував на висоті вище 10 тисяч футів.

Станції на землі можуть перехопити сигнал, коли він пройшов через супутник. "Той простий факт, що телефон був включений і здатний передати своє місцезнаходження, дозволяв після перехоплення сигналу визначити список пасажирів на рейс, номер рейсу та код авіакомпанії, а також визначити ім'я користувача смартфона", - йдеться в доповіді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.