Центробанк Хорватії виступає за перехід країни на євро

Середа, 11 січня 2017, 13:58

Центральний банк Хорватії (HNB) виступає за перехід країни на єдину європейську валюту – євро, замість хорватської куни.

Про це повідомляє Balkan Insight.

У Центробанку переконані, що вступ до єврозони зрештою буде "дешевшим і простішим рішенням", ніж продовження операцій з куною та управління обмінним курсом своєї валюти.

Чиновники відзначають, що спершу Хорватії потрібно провести структурні реформи, які потенційно можуть значно прискорити темпи зростання ВВП.

Хорватія повинна знизити державний борг – в даний час скаладає 85% від ВВП – в 2017 і 2018 роках, і банк вважає, що це можливо, так як "прогнози показують, що ця тенденція є сталою в середньостроковій перспективі".

Після цього Хорватія має розпочати переговори про вступ у Європейський механізм обмінних курсів – ERM II.

Після введення ERM II Хорватія повинна виконати так звані Маастрихтські критерії – інфляція, довгострокові процентні ставки, дефіцит державного бюджету, державний борг та стабільність курс хорватської куни протягом наступних двох років, при цьому державний борг розглядається як найважливіший фактор.

"Але в той же час треба розуміти, що перехід на євро не обов'язково означає виконання основного критерію у 60% державного боргу до ВВП, але це дозволить знизити державний борг до ВВП на хорошій швидкості", - вважають у Центробанку.

9 січня хорватська щоденна газета Jutarnji List повідомила, що глава Центробанку Борис Вуйчич і прем'єр-міністр Хорватії Андрій Плєнковіч говорили про можливість запровадження євро якомога швидше.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: